sobota, 21 marca 2015

Sans Rival - ciasto na wagę złota






Królewski przekładaniec - kompozycja smaków tworzy niezwykle pyszne ciasto. Jedynym minusem jest jego czasochłonność. Gdyby nie ten fakt, Sans Rival gościłoby na moim stole zdecydowanie częściej. Sans Rival to wypiek pochodzący z Filipin. Składa się z bezowych blatów z nerkowcami, a całość jest przełożona kremem maślanym przygotowanym na francuski sposób - parzenie żółtek. Ciasto zachwyci chyba każde podniebienie. Niedługo Święta...idealna okazja, aby zrobić to iście niebiańskie ciasto! :D


SANS RIVAL
inspiracje: 
Sans Rival 1 , Sans Rival 2 , Sans Rival 3 , Sans Rival 4

Blaty bezowe

- 9 białek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 i 1/2 szklanki nerkowców*
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli

Do białek wsypać sól. Zacząć miksować na średnich obrotach. Gdy zaczną się pienić i zrobią białe, zwiększyć obroty na najwyższe. Do sztywnych białek wsypywać partiami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta. Na koniec wsypać orzechy i mąkę ziemniaczaną - całość delikatnie wymieszać. 

Ciasto podzielić na 4 równe części - w zależności od wielkości piekarnika. Mogą być krążki  albo tak jak u mnie prostokąt. Ja upiekłam 2 duże prostokąty, które przekroiłam na pół**

Masę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 50 minut - funkcja termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zrumienione. 
Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić do wystudzenia. 


* posiekanych na kawałki różnej wielkości: część musi być posiekana drobno i część zmielona na mąkę. Można dodać do nich trochę soli, dzięki temu całość nie będzie tak słodka- ja użyłam 1/2 łyżeczki soli dodatkowo, nie licząc szczypty dodanej do białek.

** cały placek u mnie ma 5 blatów, ale dlatego , że ja robiłam cieńsze blaty , niż w oryginale.

Krem:

- 8 żółtek
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru ( zmniejszyłam do 2/3 szklanki)
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotować miskę z gorącą wodą - do kąpieli wodnej.

Żółtka zmiksować, aby się lekko napowietrzyły.
Do wody wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia - gotować tak przez ok. 2 minuty. Gorącym syropem zalać żółtka - cały czas mieszać!

Miskę z masą jajeczną położyć na drugim naczyniu z gorącą wodą, która powinna cały czas się podgrzewać na małym ogniu. Masę cały czas mieszać, aż lekko zgęstnieje - 5 minut. 
Następnie miskę zdjąć. Całość miksować, aż będzie puszysta i schłodzona - letnia. 
Odstawić do ostudzenia. Masa musi mieć temperaturę pokojową - masło również. 

Gdy masa ostygnie należy dodać pokrojone na małe kawałki masło - całość miksować. Powstanie maślany jasny krem. 

Przekładanie:

Każdy blat przełożyć krem. Wierzch również. Całość posypać orzeszkami albo posiekanymi herbatnikami - ja posypałam orzeszkami z dodatkiem soli. Odstawić na kilka godzin, aby blaty dobrze połączyły się kremem - staną się też miękkie.


Ciasto jest rewelacyjne!
Smacznego :)































Wielkanocne Smaki - edycja V  Waniliowy Weekend VI      Wielkanocne Smaki - edycja V     Bezglutenowa Wielkanoc                                          Wielkanocne Wypieki     



22 komentarze:

  1. Przecież to ciasto musi być pyszne! Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobię na Święta, jaka duża jest blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeden blat miał wymiary ok. 28x20 cm - po upieczeniu :) Z tych składników wyjdzie ciasto o wymiarach standardowej blaszki - w zależności też od wysokości ciasta. U mnie blaty są bardziej cienkie, niż w oryginale, stąd wyszły szersze :) Możesz zrobić też 3 blaty - polecam wtedy na dużej blasze obrysować wymiary, będziesz miała pewność, że wyjdą równe :):) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. czy nerkowce można zamienić na inne orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzą się też migdały - bez skórki oczywiście :)

      Usuń
  5. Zapowiada się świetnie, choć nie wiem czy nie za słodko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest słodkie, ale dzięki samym orzechom i dodatkowej ilości soli użytej do ich posolenia, słodycz ta jest zrównoważona, a smak ciasta bardziej uwydatniony ;)

      Usuń
  6. Moj piekarnik nie ma funkcji termoobieg jak dlugo trzeba piece blaty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, za tak późną odpowiedź.... używasz wtedy grzania góra-dół, 150 stopni i 40-45 minut :)

      Usuń
  7. Wygląda znakomicie, wyobrażam sobie, jak musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedys tylko takie kremy robiono.tzw, jajka na parze. Moga byc same zoltka ,ale moga byc cale jajka,w smaku sie nie odrozni,jedynie po kolorze. Odeszlismy od tych kremow bo sa ciezkie,tluste.Do takiej podstawy mozemy dodac sok cytr,bedzie cytrynowe,dodajac kakao bedzie czekoladowy,ale wtedy obowiazkowo alkohol,do tego odrobina zapachu migdalowego juz zmienia sie na czek.migd, itd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, teraz częściej stosuje się kremy budyniowe albo z dodatkiem sera - ja lubię wszystkie wersje :)

      Usuń
  9. Mistrzostwo świata!! Właśnie zjadłam ostatni kawałek, krem niebiański.. ciasto lekkie w smaku..choć mój syn stwierdził że te elektrownia atomowa pod względem kalorii ;)Nie wiem czemu piszesz że jest czasochłonne, w sumie robi się samo:)Zagości u mnie na stałe , choć już kombinuje jakby tu coś pozmieniać , np do kremu dać kawy , beza z kawowym kremem to bardzo smakowity duet ;) No i oprócz nerkowców wrzucić karmelizowane orzechy włoskie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Tak jak napisałaś- w smaku ciasto wydaje się lekkie, a to dzięki tym blatom bezowym ;) Czasochłonne dlatego też, że trzeba troszkę poczekać, aż całość się ustabilizuje. Pomysł z kawą i orzechami włoskami jest super! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Pieklas na raz na dwóch blaszkach? Na dwóch poziomach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Tak, jak miałam dwie formy od razu w piekarniku, jedna pod drugą - wtedy właśnie należy użyć termoobiegu :)

      Usuń
    2. Dzięki... spokojnego spania :)

      Usuń
  11. Mam uczulenie na orzechy a wiec czym je zastapic.....ciasto wyglada rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety z zastąpieniem orzechów ciężko bo bazę stanowią blaty orzechowe ;) Możesz jedynie zrobić cienkie kruche placki i przełożyć je kremem ale to już wtedy inny smak :)

      Usuń